BODY MADE
BODY MADE

Body Made

Performativni vzgibi v oblikovanju

11. – 17.11.2019

Galerija DLUL, Breg 22, Ljubljana

 

 

To jesen Oloopke vabimo, da soustvarjate z nami pod naslovom Body MadeTokrat v sodelovanju s plesnim raziskovalcem in umetnikom Urbanom Kmetom ponujamo serijo participatornih dogodkov, ki vas bodo popeljali v oblikovalsko izkušnjo s tekstilom, pri tem pa boste namesto utečenih pristopov v oblikovanju, preizkušali tiste, ki se ponujajo v plesno-gibalni umetnosti.

 

Na dogodkih bomo preko gibalnih iger in vaj raziskovali nenehna pogajanja med telesom, tekstilnim materialom, prostorom in procesom ter to, kako ti medsebojno vplivajo in oblikujejo drug drugega. Na ta način bodo nastajale eksperimentalne serije hipnih objektov, v kateri sta material in proces medsebojno odvisna. Tekstilne in gibalne navdušence vabimo, da skupaj raziskujemo nove, sproščene ustvarjalne pristope oblikovanja. Za udeležbo ni potrebno imeti oblikovalskega, ali gibalnega predznanja.

 

Projekt je del spremljevalnega programa BIO26| Skupno znanje, ki ga organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost. Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvojin Republika Slovenija. Projekt Body Made sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

 

 

 

Program v Galeriji DLUL

 

12.11. Uglaševanje, 15.00 – 18.00

 

13.11. Body Made / Vzgib 1, 17.00 – 19.00

 

14.11. Body Made / Vzgib 2, 17.00 – 19.00

 

15.11. Body Made / Vzgib 3, 10.30 – 14.30 (termin je zaseden)

 

16.11. Body Made / Vzgib 4, 11.00 – 13.00

 

Participatorni dogodki so brezplačni, vendar je nujna predhodna prijava na povezavi.

Potrebščine: udobna oblačila

 

 

 

 

Več o projektu

 

Body Madeje Oloopov četrti projekt, ki je namenjen aktualiziranju tekstila in njegovih mnogoterih vlog danes, z željo po prispevku k ohranitvi pristnega stika s tem medijem ter potrebi, da ponovno in vedno znova pretehta njegovo mesto v sodobnem oblikovanju, umetnosti in družbi.

Tokart bomo v sodelovanju s plesnim raziskovalcem in umetnikom Urbanom Kmetom ter s participacijo javnosti raziskovali procese ustvarjanja in nastajanja novih oblik različnih dimenzij preko uporabe “gnetljivih” tekstilnih materialov imenovanih vlaknovine. Pri tem nameravamo namesto utečenih pristopov v oblikovanju, preizkušati tiste, ki se ponujajo v performativni ter plesno-gibalni umetnosti.

 

Začetki raziskav teh postopkov skupine Oloop segajo v leto 2017 v projekt Roke gledajo, oči tipajoizvedenem v MGLC, kjer je smo izvedli dogodek Oblikovanje s telesom. Rezultati so bili podani v strokovnem besedilu dr. Barbare Predan za Likovne besede št. 107, 2017 ter na konferenci XXI Generative Art Conference – GA decembra 2018 pod naslovom Fleeting Impressions of the Individuals prav tako njenim avtorstvom. Predanova pravi: »Čeprav se morda sliši nenavadno, da tekstilne oblikovalke v svoje raziskovalno delo vključujejo elemente zvoka, giba, telesa, pa je to za skupino Oloop le logična nadgradnja preteklega dela,« in nadaljuje: » S svojim delom pred nas vsakič znova postavljajo vprašanja o primarni vlogi oblikovanja in o njegovem namenu, ob neprestanem raziskovanju novih področij oblikovalskega potenciala. Njihov fokus je raziskovanje procesa zaznavanja, nastajanja, igranja, učenja, delovanja in sodelovanja. Vse to jim omogoča nastanek ene od različic izdelka, včasih tudi le hipnega rezultata. Poudarek je na različici, saj se vsaka najmanjša sprememba v omenjenem procesu takoj izrazi v danem eksperimentu, v lastnem odtisu posameznika. In to je tisto bogastvo, tista emocija, ki njihovo delo ločuje od tipičnih oblikovanih izdelkov. Odlikuje jih vzpostavljanje alternative obstoječemu. Prav to pa je privilegij, ki si ga redko dopustimo raziskovati, četudi gre ravno v tem raziskovanju za bistvo, ki polni nas – s tistim prepogosto spregledanim smislom, ki nam omogoča, da svet okoli sebe vidimo, slišimo, otipljemo, se v njem gibljemo drugače. Omogoči nam spremenjen odnos do okolja, v katerem smo. In s tem ko se spremeni naš odnos, se spremeni tudi naše nadaljnje delovanje.«

 

Gibanje kot izhodišče za porajanje novih form, objektov in načinov oblikovalske produkcije so v projektu stična točka med avtorsko skupino Oloop in plesnim raziskovalcem ter umetnikom Urbanom Kmetom. Pri tem namesto utečenih oblikovalskih poti, uporabljamo tiste, ki se ponujajo v plesnih umetnostnih praksah in raziskavah. Gre za gibalne igre, ki se preko raziskovanja razvijejo v uprizoritvene in koreografske postopke ter “score” tj. partiture ali dogovore. Pri tem sledimo tradiciji raziskovanja score-ov v postmodernem plesu in somatskim praksam, ki se tesneje povezujejo s plesom. Oblikovalski projekt raziskuje nenehna pogajanja med telesom, objektom, prostorom in procesom ter to, kako ti medsebojno vplivajo in oblikujejo drug drugega. Na ta način bodo na javnih dogodkih in ob sodelovanju publike nastajale eksperimentalne serije hipnih objektov, v kateri sta material in proces medsebojno odvisna.

 

 

 

 

Urban Kmet

 

 je DISKOlektiv, ki DISKOntinuirano raziskuje igrivost v vlogah kot so naprimer plesalka/ec, izvajalka/ec, koreograf/inja, klovn/esa, pedagog/inja, piska/ec, producent/ka, MC (če omenimo samo nekatere); v oblikah kot so naprimer predstava, ples, igra, dogodek, koreografija, eksperiment, instalacija, predavanje, delavnica, publikacija, klovnska točka, video, partitura (če omenimo samo nekatere). Člani DISKOlektiva od leta 2010 igrajo Igro imen (Name Game), v kateri si izmenjujejo in sposojajo imena drug drugega.

 

Zadnje čase smo lahko videli Urbana Kmeta sodelovati kot sokoreografa pri zagrebškem kolektivu IMRC »Odklon, brazgotina: prevzemanje«, kot klovna pri klovnskem kabaretu »Za crknt«, kot soizvajalca in sokoreografa dolgoletne uprizoritvene prakse »Obed« skupaj s Torvald Silver, kot koreografa pri plesni igri remiksov »B-stran: Lab Irint« skupaj s Cirkulacijo2 in Barbaro Novak, kot asistenta koreografinje Elene Dragonetti pri plesni raziskavi »Skrinja« v Neaplju, kot plesalca pri pokrajinski koreografiji Kai Simon Stöger »Vijolična krsta ali meritve kresničk« v Dijonu in kot sovodjo laboratorija švedskega nacionalnega inštituta RISE »Mesto umetne inteligence v bodočem delovnem okolju« skupaj z Nino Božič Yams in Dragano Zarevsko v Stockholmu.