KREATORJI
KREATORJI

V sklopu dogodkov ob praznovanju stoletnice Univerze v Ljubljani Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Centrom za kreativnost in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje predstavlja prvo pregledno razstavo izbranih del diplomantov oblikovanja tekstilij in oblačil. Razstava, ki jo lahko dojemamo tudi kot prvo pregledno predstavitev ustvarjalcev sodobne slovenske mode, ponuja vpogled v izjemen obseg in širino ter vpliv kreativnega delovanja izbranih avtorjev, pa tudi v vpetost slovenskega modnega in tekstilnega oblikovanja v lokalno in mednarodno okolje. 

 

Med razstavljalci sodeluje skupina Oloop s projektom Ženske, ki vezejo pripoved.

 
Sodobno slovensko modno in tekstilno oblikovanje je zelo mlada panoga. Pri razvoju področja je imela bistveno vlogo Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kjer so se kalili vsi vodilni ustvarjalci slovenskega prostora. Konceptualna razstava skozi izbrane projekte in avtorje, ki pomenijo mejnike na poti vzpostavljanja sodobne slovenske mode, ponuja vpogled v polpreteklo zgodovino modnega in tekstilnega oblikovanja. 
 
Razstava je prvi korak k sistematičnemu dokumentiranju in prepoznavanju sodobnega slovenskega modnega in tekstilnega oblikovanja kot pomembne veje kreativnih industrij našega prostora. Ključni akterji razstave (nekdanji študentje) so oblikovalci, tako tisti, ki delujejo doma, kot drugi, ki zelo uspešno presegajo lokalne okvire in aktivno delujejo v zahtevni globalni modni industriji. Kreatorji so pionirji, eminence ali mladi entuziasti, ki so ustvarili oziroma soustvarili slovenski modni ekosistem ali kako drugače pustili neizbrisen pečat pri njegovem vzpostavljanju. 

 

Več o razstavi si lahko preberete na: Kreatorji

 

KJE: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

KDAJ: 16.5.2019 –  27.10.2019