PREDAVANJE MARIA BLAISSE
PREDAVANJE MARIA BLAISSE

Porajanje oblik (The Emergence of Forms*)

 

Umetnica Maria Blaisse bo na otvoritvenem predavanju predstavila svoje umetniško in pedagoško delo, knjigo The Emergance of Forms ter nedavne izkušnje s francoskega projektnega dela na področju narave, arhitekture in oblikovanja. Po predavanju bo namenila čas vprašanjem obiskovalcev in spregovorila o delavnicah, ki se bodo pod njenim vodstvom zvrstile v prihodnjih dneh.

 

Maria Blaisse (1944, Amsterdam) je leta 1968 diplomirala na Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu. Po končanem študiju je sodelovala v oblikovalskem studiu Jacka Lenorja Larsena v New Yorku, ter dve leti raziskovala tradicionalne tehnike barvanja vlaken v Južni Ameriki. Pri svojem delu je sodelovala z ustvarjalci in organizacijami kot so ISO Dance NY, Camper, Goods, SlowLab Research, Issey Miyake in Paula Abdul, ter razstavljala v Kjotu, Parizu, Perthu, Londonu in Amsterdamu. Zadnjih trideset let deluje kot samostojna umetnica in gostujoča predavateljica ter širi znanja in izkušnje s projektov na temo materiala, oblike in gibanja.

 

Njene projekte lahko razumemo kot skulpture ali oblačila. Pogosto je težko določiti, kdo vodi – telo ali oblika. Blaissova prebiva med različnimi disciplinami umetnosti, oblikovanjem, tekstilom in modo. Pri procesu odkrivanja možnosti, ki jih ponujajo različni materiali, se ravna po vodilu jasnosti, enostavnosti, estetske dovršenosti, trajnosti in optimalne porabe. Raziskuje gibanje forme in materiala, rezultate raziskovanj pa najdemo v gledališčih, na modnih pistah in v umetniških galerijah. http://mariablaisse.com

 

KJE: MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana, Slovenija

KDAJ: Petek, 6.10.2017, 18.00 – 20.00