RAZKRITE ROKE Razstava
RAZKRITE ROKE Razstava

Razstava predstavlja rezultate projekta, ki je nastal v sodelovanju oblikovalskega tima Oloop z jeseniškimi priseljenkami. Na ogled so ročno izdelane dekorativne blazine, video dokumentarec in avtorske fotografije.

 

Gre za družbeno angažiran projekt, ki ga je avtorska skupina soustvarila skupaj s Človekoljubnim dobrodelnim društvom Up z Jesenic in drugimi ustvarjalci med oktobrom 2016 ter junijem 2017.

 

KJE: Desni atrij Mestne hiše, Ljubjana

KDAJ: 13. Julij – 3. Avgust 2017, vsak dan 8.00 – 10.00

 

 

 

Več o projektu

Projekt Razkrite roke je že v svoji osnovni ideji nekaj posebnega za ljubljanski pa tudi slovenski umetniški prostor. Sodobno oblikovalsko tematiko namreč oplemeniti in prepleta s socialno angažirano vsebino, saj poleg estetskih oblikovalskih rešitev prinaša na površje žensko priseljeniško problematiko in za ranljivo skupino – priseljenke iz nekdanjih jugoslovanskih republik in azilantke – išče možnosti družbenega integriranja ter materialnega in duhovnega preživetja.

 

Razstava predstavlja rezultate projekta, ki je nastajal v sodelovanju oblikovalskega tima Oloop z jeseniškimi priseljenkami in azilantkami. Na ogled so ročno izdelane in vrhunsko oblikovane kvačkane blazine, video dokumentarec ter fotografije, ki prikazujejo ustvarjalne procese.

 

Gre za družbeno angažiran projekt, ki ga je skupina Oloop soustvarila skupaj s Človekoljubnim dobrodelnim društvom Up z Jesenic in drugimi ustvarjalci – režiserjem Miho Možino, kreativno ekipo s Poligona, dizajn menedžerko Mojco Mihailovič, oblikovalskim studiom Mashoni, fotografom Kristjanom Jarnijem in drugimi – med oktobrom 2016 ter junijem 2017.

 

Avtorska skupina Oloop uporablja avtentičen oblikovalski pristop, ki ga razvija in prakticira že vrsto let. Njegov cilj je sodobno oblikovati produkte, obenem pa odpreti oblikovalski proces anonimnim participacije željnim posameznikom in skupnostim. Ti se procesu avtoric pridružujejo s svojimi vsebinami, znanjem in ročnimi spretnostmi ter ob tem svoje veščine nadgradijo.

 

Tako cilj oblikovalskega dela ni več le oblikovanje samo, temveč tudi vodenje in podpora kreativnih procesov v posamezniku ter skupnosti z namenom, da bi bili produkti izraz soustvarjanja, prepleta različnih praks in osebnih notranjih procesov.

 

Projekt izhaja iz vsebinskih temeljev minulih Oloopovih projektov – Razkrite roke 1 (2012), Razkrite roke 2 (2014) in Balkanski copat (2015). Predstavlja torej kontinuiteto dela in nadaljevanje sodelovanja z ranljivo skupino priseljenk, vendar niz preteklih zgodb bistveno nadgrajuje, tako vsebinsko kot izvedbeno.

 

Projekt Razkrite roke – humani in poslovni uspehi financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.