15 LETNICA EDINSTVENEGA AKTIVIZMA OLOOPK
15 LETNICA EDINSTVENEGA AKTIVIZMA OLOOPK

V letih množičnega propada slovenske tekstilne industije in v obdobju razcveta hitre mode, so jeseni 2003 pod znamko Oloop združile moči tri slovenske oblikovalke tekstila: Tjaša Bavcon, Katja Burger in Jasmina Ferček. Za tiste čase so imele izredno nenavadno vizijo in sicer uporabiti tekstilno oblikovanje kot orodje za doseganje družbenih sprememb.

 

Nevladna organizacija danes, 15 let kasneje, s številnimi uspešnimi projekti, s kopico mednarodnih razstav in nagradami dokazuje, da so tovrstne spremembe prek dela rok resnično mogoče. Njihov kontinuiran aktivizem na področju dela z migranti in na polju opolnomočenja žensk pa v naraščajoče potrošniški in vse bolj nestrpni družbi dobiva vse večjo težo.

 

Eden najpomembnejših projektov Oloopk traja že sedmo leto. To je projekt Razkrite roke namenjen kulturni in sociali integraciji žensk migrantk iz bivših jugoslovankih republik. Skupaj s Človekoljubnim dobrodelnim društvom UP iz Jesenic in z azilnim domom v Ljubljani, so projekt ponesle v različne evropske države vse do Islandije in podprle ustvarjalke, da so si prvič v življenju odprle vrata na trg dela. Za letos z Razkritimi rokami pripravljajo še en projekt. Decembra bodo v Slovenskem etnografskem muzeju predstavile skupnostno preprogo s sodobno interpretirani tradicionalnimi motivi iz bogate kulturne dediščine priseljenk in azilantk.

 

Preplet tradicije in sodobnosti je rdeča nit številnih Oloopovih projektov, ki sežejo tudi prek oblikovanja tekstilnih izdelkov. Tako so v preteklosti prek dveh projektov v Ribnici iskale možnosti kako prek dialoga med različnimi rokodelci prepletati znanja in materiale v edinstvene rezultate. S Polhograjčani so kot umetniške mediatorke prek vodenih vaj spletale mostove med lokalnimi obrtniki in lokalnimi ustvarjalci. V aktualnem projektu “Zgodbe rok in krajev” Tjaša in Jasmina povezujeta rokodelce in ustvarjalce iz občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica z namenom oblikovanja kakovostnejših in prodajlivejših izdelkov, ki bodo pred vstopom na trg novembra predstavljeni na potujoči razstavi.

 

Oloop kreacije se nikdar ne zgodijo v zaprtih prostorih, saj je participatornost nujna podstat njihovega ustvarjanja. Začasno naseljujejo najrazličnejše prostore in iz ulice vabijo ljudi, da iz sveta visoke tehnologije prestopijo v svet “visokega dotika”: “Ta neverjetna moč naših rok – da izražajo, ustvarjajo, materializirajo stvari, ki se porodijo v nas, nas vedno znova fascinira. S tem, ko se posameznik zave moči svojih rok, krepi lastno voljo do življenja, samozaupanje in vero vase. Hkrati se zave, da so roke eno njegovih izraznih sredstev, s katerim ureja in spreminja svet okoli sebe.” Do sedaj so doma in v tujini izvedle osem tovrstnih eksperimentalno – participatornih projektov: Roke gledajo, oči tipajo, Skupna tla, Tekstil ZDAJ!, Body – Textile – Memory, Vajenice, Barve mesta, Re-Stripe, Ponovno povezani.

 

To jesen, oktobra, pa bodo v znamenju obeleževanja svoje 15-obletnice delovanja izvedle dvotedenski eksperimentalni projekt “Med znotraj in zunaj”, kjer bodo skupaj z obiskovalci raziskovale mnogotere vloge tekstila: tekstil kot ovoj, membrana, zastor, fasada med svetom in nami, profesionalno in zasebno. Oloopov tekstilni laboratorij bo gostoval v Galeriji DLUL društva likovni umetnikov v Ljubljani in na delu ploščadi pred stavbo. Ustvarjanju bo sledila skupinska razstava. Participatorne delavnice so brezplačne in odprte za najširšo javnost. Oloopkam in slovenskim oblikovalskim strokovnjakinjam se bo pri izvajanju pridružila tudi posebna gostja, ameriška oblikovalka tekstila Liz Collins.

 

Med znotraj in zunaj, Galerija DLUL, Ljubljana, 8. – 21. oktober, 2018

 

 

Fotografija: Kristjan Jarni

Botanični vrt Ljubljana