BALKANSKI COPAT
BALKANSKI COPAT

Balkanski copat /na poti na Islandijo je projekt, ki v letu 2015 povezuje Jesenice, Ljubljano in Reykjavik. Namenjen je ženskam migrantkam iz bivših jugoslovankih republik – njihovemu opolnomočenju, kulturni in socialni integraciji, povezovanju in ustvarjanju s tekstilnim ročnimu delom.

 

Projekt se začne s copati, ki jih priseljene ženske nosijo v spominu svojih rok in so se jih naučile izdelovati kot deklice od svojih ženskih prednic. Tradicionalen balkanski copat  skozi participatorno raziskovanje doživlja oblikovne transformacije, posodabljanje in ob stiku z Islandsko dediščino, prevzame tudi prvine slednje. Raziskava je plod skupine Oloop skupaj s strokovnimi sodelavci in s skupino migrantk.

 

Raziskovalni del projekta vzporedno poteka v Sloveniji in na Islandiji pod vodstvom strokovne sodelavke z Islandije Bryndís G. Björgvinsdóttir. Rezultati raziskave – kolekcija copat ter sam proces dela bo predstavljen v obliki aktivne razstave v obeh državah. Daljnosežen namen projekta je tudi živahna kulturna izmenjava med Ljubljano in Reykjavikom na področju tekstilnega oblikovanja. Projekt financira Finančni mehanizem EGP in Norveške.

 

 

Fotografija: Jarni Kristjan in Oloop

KJ_L5032
KJ_L4975
KJ_L5058
KJ_L5394
IMG_6504
KJ_L1206_belo ozadje
KJ_L1217
KJ_L1525
KJ_L1532
illep 02
KJ_L1550a
KJ_L1543
KJ_L1539