OPOLNOMOČUJOČE TEKSTILNE SKUPNOSTI IN NJIHOV DRUŽBEN POMEN
OPOLNOMOČUJOČE TEKSTILNE SKUPNOSTI IN NJIHOV DRUŽBEN POMEN

Na skupinki razpravi so vodje različnih slovenskih tekstilnih skupnosti predstavile osebne izkušnje o pomenu, smislu in kakovosti, ki jih ustvarjanje s tekstilom prinaša v njihova življenja, družinsko življenje (Brinovec Pribaković), življenje skupnosti (Bavcon, Pintar, Dugonjić, Kališek) in družbe nasploh (Emck, Matthews, Garlock, Talwar).

 

Osredotočili smo se na potrebo po povezanosti, kolektivni identiteti, zdravih življenjskih sredinah in pripadnosti, kar današnji družbi pogosto primanjkuje.

Osvetlili smo zgodovinsko vlogo tekstilnih skupnosti v Evropi (Slapšak) ter predstavili tekstilni aktivizem, ki ponuja mehak in miren način protesta, izražanja mnenj, opozarjanja na družbene krivice ter širjenja globokih včasih tudi političnih sporočil (Matthews, Talwar, Garlock).

 

V seriji videov predstavljamo štiri (v slovenščino prevedene) intervjuje z vodilnimi mednarodnimi raziskovalkami in predstavnicami skupin in nevladnih organizacij s področja opolnomočenja tekstilnih skupnosti. Skupinska razprava predstavi članice petih slovenskih tekstilnih skupnosti, ki se vključujejo v dialog z mednarodnimi praksami in filozofinjo Svetlano Slapšak, ki kontekstualizira teme s svojim globokim uvidom v balkanske tekstilne tradicije.

 

Video vsebine:

○ Skupinska razprava, posnetek: https://youtu.be/8l3Oh2JbNuM
○ Savneet Talwar, posnetek intervjuja: https://youtu.be/_1tX1cNn2lk
○ Lisa R. Garlock, posnetek intervjuja: https://youtu.be/fxzNo8lz178 
○ Katy Emck, posnetek intervjuja: https://youtu.be/D6jQe07vGvE 
○ Rachael Matthews, posnetek intervjuja: https://youtu.be/tsn8wMUUkN8 

 

Zasnova in izvedba skupinske razprave:

Zala Orel (Zavod Carnica) in Jasmina Ferček (Oloop)

 

Sodelujoče:

Svetlana Slapšak, Barbara Brinovec Pribaković, Tjaša Bavcon (Oloop), Hasnija Dugonjić (Razkrite roke), Anka Pintar (Breja preja), Martina Kališek (No-Border Craft), Rachael Matthews (Rag School), Lisa R. Garlock (Storycloth Database), Savneet Talwar (Creatively Empowered Women), Katy Emck (Fine Cell Work)

 

Skupinska razprava je bila izvedena 29 junija, 2023, v sklopu Bienala tekstilnih umetnosti BIEN23 in podprta s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021.

 

 

Fotografija: Maša Pirc / BIEN 2023

odprtja-razstav-oloop-susana-cereja-ela-leko-in-leo-subanovic-125