PORAJANJE OBLIK / EMERGENCE OF FORM
PORAJANJE OBLIK / EMERGENCE OF FORM

projekt: Roke gledajo, oči tipajo

predavanje in delavnica: Maria Blaisse (NL)

so-avtor in producent: Oloop
kdaj: 6. – 10. oktober, 2017
kje: Mednarodni grafični center (MGLC), Ljubljana, Slovenija

 

 

V pisanem in še zelo toplem oktobru ob prostorski podpori MGLCja in bujne narave parka Tivoli smo v Oloopu gostili nizozemsko oblikovalko, umetnico, mojstrico forme – Mario Blaisse.

 

To je bila naša dolgoletna, pravzaprav desetletna želja, saj smo se z njenim izjemnim delom osebno srečali pred dvajsetimi leti in od takrat tiho gojili upanje po ponovnem sodelovanju. Blaissova je zaznamovala naše začetno oblikovalsko delo in pustila pečat na mnogih projektih, med drugim na igralu Squareplay.

 

V sklopu projekta Roke gledajo, oči tipajo se je pojavila možnost sodelovanja, ki jo je Blaissova z veseljem sprejela. Slovenski javnosti je ponudila predavanje o svojem delu z naslovom Porajanje oblike/ Emergence of Form in tri celodnevne delavnice pod naslovom Gostota praznine/ Density of Lessness.

 

Njen oblikovalski pristop, ki ga raziskuje in poglablja že trideset let, temelji na uglaševanju z naravo, njenimi procesi in oblikmi, ki jih tam najdemo. Tako ideje za oblikovanje ne prično nastajaji v naših glavah, temveč preko upočasnjevanja, »poslušanja za eno oktavo više«, kot sama pravi, zaznavanja s celim telesom ter osredotočanjem na to, kar v naravi pritegne našo pozornost. V tem senzibilnem stanju smo se od narave sposobni učiti ustvarjanja oblik. Vendar to ni le pot k bolj z naravo in nami uglašenim in povezovalnim oblikovanjem, temveč k prav takemu načinu življenja.

 

Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.  

 

 

Tekst: Jasmina Ferček

Fotografija: Tjaša Bavcon

 

_mg_9028
vesna_int
vanja_int
dejan_int
pia_int
kaja_int
spela_int02
irena_int
mateja-_-int
leonora-_-int
tina_int