SKUPNOSTNO USTVARJANJE / BIO 50
SKUPNOSTNO USTVARJANJE / BIO 50

Projekt Skupnostno ustvarjanje je nastal v okviru BIO 50 med marcem in avgustom 2014. V skupini Oloop smo raziskovale možnosti sodelovanja z rokodelci iz Ribnice, pri čemer nam je kot partner in mediator pomagal Rokodelski center Ribnica.

 

Ribnica je poznana tako po lesenih kot po lončarskih izdelkih. Najprej smo rokodelce v njihovih delavnicah le obiskovale – opazovale, kaj počnejo, prisluhnile, kaj pripovedujejo. Videle smo, da svoje delo opravljajo sami in ločeno od drugih kolegov: en rokodelec – en material – ena tehnika – en izdelek. Zato smo se odločile, da ustvarimo odprt in varen prostor, kjer so se lahko rokodelci srečevali, pogovarjali, izmenjevali ideje, eksperimentirali in skupaj ustvarjali. Želele smo obrniti obstoječo paradigmo dela v smer nove: dva rokodelca – dva materiala – dve tehniki – en skupen izdelek.

 

Nastala je serija izdelkov za obedovanje. Vsak izdelek je iz dveh ločljivih delov – glinenega in lesenega – ki podpirata eden drugega v formi in funkciji. Gre za simbolično odslikavo tega, kar sta doživljala rokodelca, ko sta izdelek izdelovala. Proces dela se je zaključil s praznovanjem ob hrani, ki smo jo pojedli s pomočjo nastalih izdelkov, pri čemer smo podelili občutke zadovoljstva in opolnomočenja. V projektu so pogumno sodelovali: Jože Belaj, Dušanka Češarek, Tajda Češarek, Rudolf Indihar, Simona Fajfar, Barbara Koblar, Matija Kobola, Teja Lesar, Janko Marinč, Brigita Mestek, Martina Osmak. Projekt je zabeležen v dokumentaren film, ki ga je ustvaril Miha Možina.

 

 

Fotografija: Kristjan Jarni

 

project-in-the-process_two-collaborative-craftsmen_-one-common-object
visiting-craftmens-10
KJ_L9208
_MG_9917
KJ_L9415
KJ_L9403
KJ_L9471
KJ_L9515
KJ_L9396