TELO TEKSTIL SPOMIN
TELO TEKSTIL SPOMIN

Projekt Telo, tekstil, spomin se posveča raziskovanju naravnih ritmov ženskega telesa ter objektov in simboličnega sveta, ki je s tem povezan.

 

Nastajal je v Ljubljani in Izmirju ter se pod vodstvom kustosinje Saše Nabergoj predstavil na Trienalu sodobne umetnosti Portizmir3 v Turčiji in na 24. Bieanalu oblikovanja v Ljubljani.

 

Oblikovalke zavoda Oloop in gostujoči umetnici Solen Kipos in Mine Ovacik Dortbas smo odkrivale in dokumentirale lasten odnos in odnos drugih žensk (od Ljubljane do Izmirja) do različnih ženskih tematik. Tekstil je medij, s katerim ženske od nekdaj komuniciramo med sabo in z drugimi. Trakovi, naš osnovni material, so odpaden produkt žakarske tekstilne industrije. Na projektu so sodelujoči iz odpadnih trakov ustvarjali abstraktne tekstilne kose, ki so tako postali materialni znaki specifičnih življenjskih obdobij. Nastali objekti spominjajo na ostanke živalskega krzna, nekakšen divji tekstil, ki je privlačen in obenem odbijajoč. Tako so neznane ženske različnih starosti, kulturnega porekla in religij ustvarjale tekstilne kose, se preko njih identificirale in pripovedovale osebne zgodbe. 

 

 

Fotografija: Kristjan Jarni,

Oloop arhiv

saska-01
ziva
barbara_o
gricek
katja
KJ_M1284
Tjasa-Savana-Ljubljana-08-11-2014-razstava-5
KJ_M1385
_MG_5447-4
_MG_5241-1
_MG_5344-2
_MG_5360-3
_MG_5461_2-5
_MG_5469_2-6