ŽENSKE, KI VEZEJO PRIPOVED
ŽENSKE, KI VEZEJO PRIPOVED

Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women je projekt o tekstilno duhovnem popotovanju žensk, različnih starosti, narodnosti, verskih izpovedi in življenjskih okoliščin. Pod okriljem oblikovalsko umetniške skupine Oloop in dobrodelnega človekoljubnega Društva Up je nastajal osem mesecev. V projekt so vključene pripovedi in ročno delo žensk iz jeseniške Hiše sreče in prosilk za azil iz ljubljanskega Azilnega doma. Projekt se zaključuje z otvoritvijo velike Vezene tekstilne stene in predstavitvijo kratkega filma Ženske, ki vezejo pripoved, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, v četrtek, 20. 12. 2018 ob 18.00 uri.

 

Vezena tekstilna stena – Kaj te prebuja in osrečuje? Kaj je pomembno – zate?

Na začetku smo ustvarile krog zaupanja – izhodišče za povezovanje in ustvarjanje, znotraj katerega smo odprle vprašanja in poslušale individualne pripovedi. Iz nastalih zapisov smo izluščile ključne besede, ki so postale gradniki za likovno interpretacijo vzorcev, zgrajenih iz drobnih črt, našega vezilskega notnega zapisa. Kot kontrast običajni vezenini, ki se prilega roki in telesu, smo naše pripovedi zapisale v prostorsko doživetje, na veliko vezilsko tekstilno steno, ki se dotika tal. Vezena tekstilna stena je nastajala v Hiši sreče na Jesenicah in v Azlinem domu v Ljubljani.

 

Projekt Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women sofinancirajo U.S. Embassy Ljubljana, Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zavod Oloop in Človekoljubno dobrodelno društvo UP.

 

 

Fotografija: Tjaša Bavcon

kj_l4934
kj_l4900
_mg_5237
_mg_3106
kj_l4804
_mg_5243
_mg_5291
_mg_5283a
_mg_5248